TFT

Hvad er tanke felt terapi?
Gennem livet påvirkes vi af en masse følelser, som vi ofte ikke møder forståelse for eller får bearbejdet optimalt. Vi kender alle udtryk som: "hold nu op med at tude - store drenge græder ikke", "kom dog videre, du kan da ikke blive ved med at sørge over.." osv. Desuden er der ting, som bliver sagt til os, som af en eller anden grund rammer os meget dybt. Alle disse påvirkninger, som vi ikke får gjort færdige, sætter sig som traumer, og medvirker til, at vi får ondt et eller andet sted, eller at vi reagerer "sjovt", eller bliver bange i ellers normale situationer.

TFT: Tankefelt Terapi
EFT: Emotionel friheds terapi

I praksis ligger disse to behandlingsmedtoder efter min opfattelse meget tæt på hinannden, men dog men nogle nyance forskelle. Jeg er uddannet i begge metoder og benytter en blanding af teknikkerne når jeg arbejder. De to teknikker er "opfundet" af 2 forsekellige personer

TFT/EFT er behandlingsformer, hvor man med samtale og små lette bankebevægelser på punkter på ansigt, hænder og brystkasse aktiverer og vender kroppens energier, så blokeret energi frigives fra kroppen.

Under en behandling oplever man ofte strømninger af energi, kulde- eller varmereaktioner, og følelsesmæssige reaktioner som gråd, vrede, frygt eller angst kan forekomme. Ved at frigive den blokerede energi fra kroppen, opløses traumet, så klienten bagefter ofte føler sig lettet, gladere og helt eller delvist fri for traumet.
  Historien bag TFT
TFT-teknikken blev opdaget i 1980 af Dr. Roger Callahan fra USA, som er uddannet klinisk psykolog. Opdagelsen skete efter, at han tog et kursus i meridianlære og kinesiologi. Han prøvede nu at sætte sin psykolog-viden sammen med den nye viden, han havde fået.

Den første klient var en kvinde med vandskræk. Hun beskrev, at når hun blev bange for vand, så knugede hendes mave sig sammen. Callahan prøvede så at påvirke et punkt på mavens meridianbane. Og efter få minutters behandling, var hendes vandskræk væk, og det har den været lige siden.

Han har senere videreudviklet teknikken, og den bruges i dag af mange typer behandlere både i det etablerede og i det alternative system. Teknikken er meget simpel, og det er derfor ofte svært for folk at acceptere, at der ikke skal mere til for at løse op for problemer, som de måske har gået med, og måske også er blevet behandlet for, i årevis.
 
Hvordan foregår TFT/EFT?
Når jeg behandler, sidder klienten og jeg på hver vores stol tæt ved siden af hinanden, så jeg kan nå de punkter på klienten, som jeg skal lave de lette bank på.

Da behandlingen er et forløb, betaler man ved 1. behandling et samlet beløb for 5 timers behandling. Til behandling afsættes normalt 1-1½ time pr. gang

En vigtig del af behandlingen er at lære klienten selv at beherske teknikken, så klienten i hverdagen kan behandle sig selv for småting.
 

▼ Hvem kan TFT hjælpe?


Næsten alle vil kunne have glæde af TFT uanset alder og køn. TFT bruges, når klienten har problemer med angst, fobier, traumer, afhængighed, og smerter med psykisk baggrund. Hvorfor kan vi ikke holde op med at ryge? Hvorfor er vi bange for et eller andet?

- Afhængighed!
Afhængighed er når en person ikke kan lade være med at gøre eller indtage et eller andet. F.eks. en der ikke kan holde op med at ryge, drikke alkohol, overspise osv.

- Angst!
Angst er når en person i sin normaltilstand med sin rationelle del af hjernen kan se, at det hun eller han er bange for, er vildt overdrevet. Personen bliver angst, stivner eller tør slet ikke bevæge sig ind i den situation, de er angst for. Angst kan spænde vidt fra at være bange for at holde tale, tage beslutninger, gå til eksamen, passere broer/tunneller, gå ud af sit hjem. Symptomerne kan være anoreksi, bulimi, hyperaktivitet, panik angst, præstationsangst (arbejde, sex, andet.), ocd og meget andet.

- Angst inden for sport!
Bange for: ikke at kunne leve op til forventningerne (egne/forældres/træners), at blive skadet / at gammel skade skal springer op. Et symptom kunne være at personen ofte lægger sig syg kort før en vigtigt konkurrence - så er undskyldningerne ligesom på plads, hvis man ikke lever op til forventningerne.

- Fobier!
En fobi er når, man er bange for en meget specifik ting eller situation. Det er ikke altid, man selv er klar over, hvorfor man er bange for det, man nu er bange for. F.eks. elevatorer, fugle, hunde, højder, lukkede rum, nåle, åbne pladser, osv.

- Traumer!
Når vi oplever noget, lagres det i hjernen med alle de sanseindtryk, vi får på det tidspunkt: syn, hørelse, smag, duft, følelse og sindsstemning. Næste gang vi oplever noget, tjekker hjernen, om en af sanserne tidligere har oplevet noget lignende, og så får vores "erfaring" os til at reagere med følelserne fra den oprindelige hændelse. Hvis sindet har lagret en oplevelse som dårlig, så har vi en form for traume. Et traume er, når man har oplevet et eller andet, som fremover får en til at reagere uhensigtsmæssigt i situationer, som hjernen betragter som magen til.

- Smerte!
Smerte er kroppens måde at fortælle os, at vi gør noget ved vores krop fysisk eller psykisk, som den ikke bryder sig om. Så når vi mærker en smerte, er det vores opgave at finde ud af, hvorfor det gør ondt. Smerter, som har et psykisk islæt - og det har flere smerter end man tror, kan ofte lindres eller fjernes med TFT.

▼ Links


Her er en række links om Tanke felt terapi

www.tftdenmark.com
www.tftnorway.com